Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

PISTĂ DE BICICLETE PE BULEVARDUL ILIE BALACI ÎNTRE „PARCUL TINERETULUI” ȘI STADIONUL „ION OBLEMENCO”

Aprobat

Categorie
MOBILITATE, ACCESIBILITATE ȘI SIGURANȚA CIRCULAȚIEI
Initiator
Emil Marian GRIGORE
Durata estimata
12 luni
Buget estimat
50.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

EXPUNEREA PROBLEMEI
🚴‍♀Există deja câteva Piste de Biciclete (PB), câteva Zone amenajate pentru practicarea Ciclismului (ZC), cum este Parcul Romanescu, Parcul Tineretului, Zona Pietonală Centrală, sau campusurile studențești din Calea București sau de la Agronomie, unde există și centre de închiriere a bicicletelor.
🚴‍♀Pistele, zonele propice ciclismului (ZC), punctele de închiriere biciclete, campusurile și zonele de interes economic nu sunt însă interconectate. Din această cauză, la ora actuală, sunt dificultăți mari în utilizarea bicicletei ca mijloc rapid și ecologic de îmbunătățirea și diversificarea mobilități urbane.
SCOPUL PROIECTULUI
🚴‍♀Proiectul propune realizarea unei piste duble de biciclete pe Bul. Ilie BALACI, între intrarea în Parcul TINERETULUI și platoul din fața stadionului "Ion OBLEMENCO". Lungimea totală a PB este de 1,7Km.
🚴‍♀Pista de biciclete propusă ar face legătura între Parcul TINERETULUI (Lunca JIULUI), o zonă utilizată pentru ciclismul de agrement dar și alte sporturi, cu zona stadionului "Ion OBLEMENCO". Ea face legătura între ZC "Lunca Jiului" unde există centre de închiriere pentru biciclete și trotinete electrice, cu pista de biciclete existentă pe Bulevardul R ULUI, și cu zona stadionului și a sălii polivalente.
🚴‍♀Lungimea pistei duble de biciclete va fi de 1,7Km, așa cum se arată în prima planșă atașată.
🚴‍♀ Prin realizarea acestei PB se asigură și un alt mod de acces la terenurile de sport, și la complexul WATER PARK. De asemenea există posibilitatea prelungirii PB între Water Park și zona cu potențial turistic al Mănăstirii COȘUNA și Castrului PELENDAVA, pe distanța de 800m între cele 2 obiective.
CONSIDERAȚII TEHNICE ȘI ECONOMICE
🚴‍♀Lățimea bulevardului Ilie BALACI, spre deosebire de majoritatea celorlalte străzi, este suficient de mare pentru amenajarea unei PB lângă trotuarele actuale.
🚴‍♀Estimarea fondurilor necesare realizării se bazează pe studierea cheltuielilor necesare pentru executarea unor PB similare din țară sau din UE.
🚴‍♀De exemplu, un proiect cu finanțare europeană aprobat, ce prevede realizarea unei PB duble în lungime de 14 Km în municipiul Slatina (http://www.olttv.ro/olt-tv-new/administratie/2019/10/30/pistele-de-biciclete--o-certitudine-la-slatina), va costa 2,7 mil lei. Din calcule rezultă costul PB duble: 192000 lei aproximativ 40400€/Km. Pentru cei aproape 1,7 Km PB propuși a se realiza pe Bul. Ilie BALACI din Craiova ar rezulta un cost total de 68000€.
🚴‍♀Această sumă depășește suma maximă alocabilă proiectelor de bugetare participativă.
În cazul când se confirmă că nu pot fi reduse costurile sub 30000€/Km, care ar permite realizarea PB pe întreaga distanță de 1,7 Km, PB va fi împărțită în 2 tronsoane astfel:
TR#1: Parcul TINERETULUI- Bulevardul R ULUI, lungime 1,2Km. Cu costul estimat de 40400€/Km acest tronson poate fi realizat cu 50000€.
TR#2: Bul.R ULUI - STADION, în lungime de 500m, poate fi realizat printr-un alt proiect estimat să coste 20000€, sau poate să fie inclus în proiectul unei PB între BUL. R ULUI și ZC PARCUL ROMANESCU, în lungime de 2,2Km, pe traseul: BUL. R ULUI, STADION, CIUPERCĂ, SPITALUL JUDEȚEAN-Cămin Medicină, PARC ROMANESCU.

🚴‍♀NOTĂ: Traseele și lungimea diferitelor tronsoane ale lor pot fi văzute în fișierele atașate.

Beneficiarii proiectului

Toți craiovenii.
Turiștii și vizitatorii.
Întreprinzătorii din zonă.
Primăria.

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Asistență în toate etapele proiectului.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile