,,Live Smart’’
Aprobat
Proiecte bugetare participativa
Aprobat
Slogan:
,,O singura voce poate schimba gandirea unei sali pline. Si daca o voce poate schimba mentalitatea unei sali, atunci poate schimba un oras. Daca poate schimba mentalitatea unui oras, poate influenta un stat. Daca influenteaza un stat, influenteaza o natiune si lumea intreaga. Vocea TA poate schimba lumea!’’- Barack Obama
Proiectul ,,Live Smart’’ se incadreaza in domeniul ,, Amenajare spatii publice’’, fiind depus ca urmare a initiativei de bugetare participative demarata de Primaria Municipiului Craiova. Scopul acestui concurs de proiecte este de a angrena populatia in idenficarea problemelor comunitatii si furnizarea de solutii, modernizarea administrației, eficientizarea cheltuirii banului public, implementarea unei guvernării deschise, precum si incurajarea cetățenilor să identifice preocupările personale cu binele comun.
Proiectul este gandit in asa masura incat sa situeze Municipiul Craiova pe harta oraselor inteligente la nivel international. Pentru a realiza un impact pozitiv asupra dezvoltării urbane, sunt extrem de bine venite investitii in amenajarea de spaţii verzi, crearea unor zone speciale pentru sport sau locuri de joacă pentru copii, instalarea de Wi-Fi în spaţiile publice sau dotarea cu mobilier urban. Prin urmare, este important să creștem calitatea orașelor noastre. Acest proiect urmareste aducerea de plus valoare celor mai tranzitate zone pietonale din centrul orasului prin amenajarea acestora cu mobilier urban de ultima generatie. Acest lucru va fi evidentiat prin montarea unor banci stradale ”smart”, precum si a unor cosuri inteligente pentru depozitarea deseurilor stradale care sunt dotate cu un senzor ce activeaza o inregistrare vocala atunci cand este detectata o noua cantitate de gunoi. Ori de câte ori un articol este plasat în coșurile de gunoi, coșul spune „Multumesc!”
Locatia implementarii va fi zona centrala a Municipiului Craiova, punctele tinta fiind Piata Mihai Viteazul si Piata William Shakespear, ambele zone intens circulate. Data fiind pozitionarea cheie, proiectul va beneficia, din start, de promovare prin pozitie. O conditie in alegerea zonei de implementare a proiectului a fost integrarea in arhitectura si peisagistica locala.
1. Prezentare Smart Benches
Băncile de stradă, unele dintre cele mai comune elemente ale spațiului urban, sunt cele mai indicate dispozitive pentru a implementa noi tehnologii in orașe.
Banca inteligenta de stradă adaugă cu ușurință atracție în orice locație în aer liber, datorita designul său frumos, atemporal, precum si multiplelor funcționalități. Este construita din oțel acoperit cu pulbere fiind complet este rezistentă la intemperii și vandalism. Întrucât este proiectata să folosească atât energie solară, cât și rețea de curent alternativ, este o potrivire perfectă pentru locații cu lumină scăzută și pentru utilizarea în interior în zonele foarte frecventate. Ecranul LCD de 19 inchi, poate fi utilizat pentru difuzarea știrilor orașului, anunțuri, imagini sau orice informație de interes public. Băncile sunt alimentate cu energie solară și toată energia este stocată în interiorul sistemului de baterii. Utilizatorii își pot încărca telefoanele din porturile USB.
Există, de asemenea, încărcare wireless pe lateral. Fiecare bancă inteligentă este echipată cu Wi-Fi. Băncile smart amplasate în aer liber au posibilitatea montarii unui sistem de răcire - ventilatoare, care se aprind atunci când temperatura atinge 35 de grade Celsius. De asemenea, au 15 senzori care măsoară totul, inclusiv calitatea aerului, temperatura și umiditatea, numărul de utilizatori, câte telefoane se încarcă pe USB, câți oameni sunt conectați la Wi-Fi, etc
In prezent, in Romania, au fost instalate asemenea banci, in Piata Mihai Viteazul din Cluj-Napoca si in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" din Bucuresti, ambele proiecte fiind opera Fundatiei Telekom Romania.
- https://www.caleaeuropeana.ro/primul-spatiu-verde-din-romania-cu-banci-solare-si-wifi-gratuit-in-gradina-botanica-din-bucuresti/
- https://www.romania-insider.com/cluj-napoca-smart-street-project
- http://www.monitorulcj.ro/actualitate/67367-banca-smart-si-internet-gratis-cum-arata-piata-mihai-viteazu-dupa-modernizare-video#sthash.GyKym2DP.dpbs
2. Cosurile pentru deseuri stradale care spun ,,Multumesc!’
Reprezinta parte integranta a Proiectului ,,Live Smart’’. Vizeaza tot dezvoltarea componentei ,,smart’’ a orasului, prin utilizarea unei tehnologii noi in ceea ce priveste mediul inconjurator si implicit reducerea poluarii.
Este vorba de amplasarea pe zona centrala din Municipiul Craiova a 20 de cosuri inteligente pentru depozitarea deseurilor stradale. Inovatia consta in faptul ca aceste recipiente sunt dotate cu un senzor ce activeaza o inregistrare vocala atunci cand este detectata o noua cantitate de gunoi. Astfel, de fiecare data cand un cetatean va arunca gunoi, senzorul cosului va activa o inregistrare vocala ce va spune ,,Multumesc’’. O alta caracteristica este faptul ca aceste cosuri de gunoi "vorbesc" doar în timpul zilei, pentru a nu speria oamenii când este întuneric. Acest fapt va incuraja initiativele ecologice si va a educa populatia sa depoziteze deseurile stradale in locurile special amenajate. Fiind o idee noua, ce nu a mai fost implementata, pana in prezent in Romania, impactul va fi unul destul de mare.
Printre orasele care beneficiaza de astfel de investitii este si Berlinul, fiind desemnat ca unul dintre cele mai verzi orașe din Europa.
Intr-un interviu acordat CNN-ului de catre Sepp Fiedler, in calitate de reprezentant al companiei din spatele acestei idei, Solar Lifestyle, acesta a declarat că reacția publică la coșurile de gunoi a fost bună si ca : "Oamenilor le place. Trec pe străzi și încep să râdă, deoarece este neobișnuit să ai acest tip de contact cu o coșul de gunoi."
De asemenea precizeaza faptul ca Solar Lifestyle și-a unit forțele cu agenția de colectare a gunoiului din Berlin pentru instalarea recipientelor în locuri cheie din oraș. Rezultatul este unul cert, cat timp aceste cosuri smart vor deveni subiect de discutie intre prieteni, care vor povesti, mai departe, faptul ca au trecut cel putin o data pe langa coșul de gunoi care le-a vorbit. Astfel oamenii își fac ideea de a folosi aceste coșuri de gunoi în mintea lor într-un mod amuzant, devenind astfel un automatism, preintampinand mare parte din abandonul de deseuri pe domeniul public.
Nu trebuie neglijat nici rolul educativ pe care acest cos de gunoi smart il va avea, mai ales asupra celor mici. Copiii vor fi beneficia cel mai mult din aceasta experienta. Vor capata o educatie de mediu si in acelasi timp vor constientiza importanta folosirii cuvantului ,,multumesc’’.
Concluzie.
Proiectul ,, Live Smart'' este un proiect gandit pentru comunitate ce are la baza integrarea unor tehnologii moderne in elemente comune. Noutatea este forma in care aceste elemente sunt propuse publicului. Spre exemplu, o banala banca poate fi transformata intr-o atractie, fiind atat utila, prin multiplele sale functionalitati, cat si aspectuoasa. Cosurile de gunoi, elemente necesare ale infrasturcturii tehnico-edilitare, pot fi transformate in puncte de interes. Tehnologia ingenioasa oferita de aceste recipiente dotate cu senzor, asigura o salubrizare mult mai buna a zonelor deservite. Astfel, ambele masuri sunt de natura a aduce un plus de valoare zonei, de a puncta la capitolul imagine, de a asigura tehnologie de ultima generatie, de a propune Craiova pe harta oraselor ,,Smart’’, dar mai ales de a asigura calitatea vietii, prin validarea unor proiecte cu impact asupra mediului inconjurator.
Directia data de aceasta initiativa este clara, viitorul este acum!
Beneficiarii finali ai proiectului sunt atat cetatenii Municipiului Craiova cat si turistii ce vor vizita orasul.
In cazul in care va fi un proiect eligibil si votat castigator, voi participa la implementarea acestuia, in toate etapele de executie. Voi urmari realizarea unui parteneriat cu operatorul de salubrizare S.C Salubritate Craiova S.R.L, pentru a obtine informatii in ceea ce priveste zona de amplasare a cosurilor, precum si distantele maxime dintre ele, tinand cont de faptul ca trebuie respectat un buget, iar numarul de bucati achizitionate vor fi limitate la fondurile disponibile.
In ceea ce priveste mobilierul urban, bancile inteligente , voi participa activ la tot ceea ce inseamna verificarea feedback-ului din partea cetatenilor orasului. De asemenea, as putea incerca, cu concursul autoritatii publice locale, purtarea unor discutii cu reprezentantii Fundatiei Telekom Romania, in sensul unei posibile colaborari. Scopul ar fi obtinerea unor sponsorizari si implicit extinderea zonei tinta.
Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.