Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

Craiova pe biciclete – 603 VOTURI

Aprobat

Categorie
INFRASTRUCTURĂ STRADALĂ: ALEI, TROTUARE, SCUARURI, ZONE PIETONALE
Initiator
Iulian Tanase
Durata estimata
12 luni
Buget estimat
50.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

In contextul actual, cu prioritatile dezvoltarii durabile, schimbarile climatice si transformarea oraselor in orase eco-responsabile, dezvoltarea comunitara trebuie sa urmareasca respectarea principiilor dezvoltarii durabile si rezolvarea unor probleme concrete de mobilitate urbana.
In municipiul Craiova, promovarea mijloacelor de transport alternative lipseste cu desavarsire, desi, problema traficului ingreunat de numarul mare de masini, emisiile de carbon si sanatatea populatiei sunt probleme care necesita o rezolvare cat mai urgenta.
De aceea, proiectul abordeaza lipsa culturii folosirii bicicletei pentru deplasari urbane influentata pe de o parte de lipsa educatiei pentru eco-mobilitate, dar si de lipsa infrastructurii (piste de biciclete, parcari pentru biciclete, centre rent a bike).
Am identificat aceste probleme prin proiectele pe care le-am desfasurat din anul 2014 pana in prezent, prin care am incercat sa promovam bicicleta ca mijloc de transport in Craiova. Prin consultarea participantilor, evaluarea rezultatelor proiectului, am identificat nevoia dezvoltarii unui proiect mai amplu, care sa cuprinda mai multe directii: educatie, dialog structurat, politici publice locale.

Beneficiarii proiectului

Categoriile de beneficiari: tinerii din mediul urban, cu varste cuprinse intre 15 - 35 ani, liceeni, studenti sau tineri angajati. Vor fi implicati atat tineri care folosesc bicicleta ca mijloc de transport ocazional, dar si tineri care nu o folosesc deloc. Categoria de beneficiari selectata este cea care foloseste sau ar trebui sa foloseasca cel mai frecvent bicicleta ca mijloc de transport alternativ. Beneficiari directi: 10000 de persoane

Un grup tinta important pentru proiectul nostru este reprezentat de tinerii liceeni carora le-am adresat un sondaj in ceea ce priveste folosirea bicicletei ca mijloc de transport catre scoala. Din totalul de 2343 de respondenti din 16 licee, 84% au raspuns ca nu se deplaseaza cu bicicleta la scoala invocand faptul ca nu au piste pentru biciclisti in drum spre scoala (780) sau ca nu au rasteluri pentru biciclete in institutiile scolare (594). Un procent destul de mare si anume 16,6% (341) si-au manifestat frica de a merge cu bicicleta prin oras deoarece participantii la trafic nu respecta prevederiile Codului Rutier si nu trateaza biciclistii ca participanti la trafic.

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Obiectiv general: Promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ in Craiova.

Obiectiv specific 1: Educarea comportamentului de eco-mobilitate in randul tinerilor prin implicarea a 10000 de tineri in 4 activitati pe teme de: educatie rutiera, stil de viata sanatos si eco-responsabilitate.

Obiectiv specific 2: Stimularea dialogului pentru implementarea planului de mobilitate urbana si a facilitatilor pentru biciclisti prin organizarea a 10 activitati pentru 250 de persoane din medii diferite, de tipul cafenea publica, sesiuni de instruire.
Pentru atingerea O1
A.1. Ateliere educative pe teme de educatie rutiera pentru biciclisti, eco-responsabilitate, bicicleta si stiluri de viata sanatoase si montarea de rasteluri in scoli in baza unui concurs unde elevii isi pot pune in practica ideea lor de rastel.
Organizarea a 100 de ateliere in liceele din Craiova si Universitatea din Craiova pentru 10000 de tineri.
Rezultat: dobandirea cunostintelor si schimbarea atitudinii cu privirea la folosirea mijloacelor de transport alternative pentru deplasarea la scoala si facultate. Montarea a 40 de rasteluri in scoli si pe spatiul public de tipul parking day. Realizarea unei aplicatii - harti online cu rasteluri in Craiova.
Pentru realizarea O2
A.2. Sesiuni de instruire pe advocacy
Organizarea a 10 ateliere de instruire pentru 25 de persoane de advocacy pe tema "bicicleta si mobilitatea urbana“.
Rezultat: Realizarea unei campanii de advocacy pe tema "bicicleta si mobilitatea urbana" si constituirea unui grup de lucru pe aceasta problema, realizarea unei campanie online, 3 filmulete de promovare.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile