Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

Comunitatea noastra sprijina integrarea persoanelor cu TSA pe piata muncii – 785 VOTURI

Aprobat

Categorie
ASISTENŢĂ SOCIALĂ / SĂNĂTATE
Initiator
Mirela Luminita Sandu
Durata estimata
16 luni
Buget estimat
42.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania filiala Craiova (A.N.C.A.A.R. filiala Craiova ) este o organizatie neguvernamentala non-profit, infiintata prin Sentinta Civila nr.3\2003 a Judecatoriei Craiova, la initiativa unui grup de parinti de copii cu autism din Craiova. Misiunea asociatiei este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism si a familiilor acestora. Scopul asociatiei noastre este abordarea multidisciplinara in identificarea,cunoasterea si satisfacerea necesitatilor si drepturilor persoanelor cu TSA(tulburarea de spectru autist). Activitatea asociatiei se sustine prin finantarile externe si interne. A fost fondata pentru a raspunde nevoilor speciale impuse de recuperarea copiilor si adultilor cu autism, nevoi ce in regiunea noastra nu sunt satisfacute doar prin aportul autoritatilor. La scurt timp dupa infiintare,asociatia noastra a deschis primul centru de recuperare si reabilitare a persoanelor cu TSA din judetul Dolj,’’Dr. Innocenzo Fiore’’,situat in str. Dimitrie Gerota,nr.3,Craiova. Din momentul infiintarii si pana in present (16 ani), centrul nostru a deservit prin serviciile oferite (servicii de evaluare-reevaluare, terapie comportamental aplicata,logopedie,kinetoterapie,terapia 3C,terapie ocupationala,servicii medicale sau conexe actului medical,consiliere si support pentru parintii si fratii copiilor cu autism) pentru peste o suta de persoane cu TSA si familiile acestora. In momentul de fata,centrul nostru de zi deserveste un numar de 20 beneficiari din care 5 copii si 15 adulti diagnosticati cu TSA . Toti beneficiarii au asociat diagnosticului de autism sever si diverse comorbiditati( Epilepsie, afectiuni neurologice,dislalie,discalculie,tulburare obsesiv compulsiva.
In contextul dezvoltarii sociale actuale si propunerii Primariei Craiova in a ajuta comunitatea prin finantarea serviciilor sociale adresate persoanelor aflate in dificultate asociatia noatra va inainteaza ca propunere ideea proiectului nostru ‘’ ‘’ Comunitatea noastra sprijina integrarea persoanelor cu TSA pe piata muncii’’.
Propunerea de proiect are ca support atit studiul rezultatelor unor proiecte pilot desfășurate în Germania, Danemarca, Polonia, UK, Italia și Bulgaria care au aratat faptul că persoanele cu autism, indiferent de gradul de autism și de complexitatea problemelor lor, se pot integra în grupuri de muncă și pot să desfașoare activitti de muncă de nișă, în funcție de interesele lor special, dar si de la experienta proprie a noastra ca urmare a implementarii proiectului JOB CLUB in perioada octombrie-noiembrie 2019 finantat de Primaria Craiova in cadrul Legii 153/2003. Rezultatele obtinute de noi ca urmare a implementarii proiectului pe perioada a 2 luni sustin studiile la care am facut referire anterior ne intareste convingerea ca alocarea si finantarea activitatilor pe o perioada mai mare de timp vor putea crea premizele ca in viitor situația tinerilor și adulților cu autism din comunitatea noastră să poată schimba în bine viata acestora si ar fi totodata un model de buna practica pentru viitorii tineri cu autism. Timp de 16 luni, vom avea cadrul necesar ( o echipa formata din 4 profesionisti angajati cu contract de munca full-time, parintii tinerilor cu autism ca si voluntari, voluntari din cadrul scolilor cu care avem incheiate parteneriate de ex.Colegiul Gheorghe Chitu- specializare de alimentative publica si turism, Scoala Gimnaziala Gheorghe Bibescu)dar si materialele si echipamentele (plite pentru clatite, aragaz electric, oale, cratiti, hirtie ambalare, materie prima de tip faina, zahar,etc) necesare creerii si consolidarii abilitaților celor 15 tineri cu autism pentru a reusi sa poata desfasura o activitate de curătenie și ajutor de patiser, activitati care necesita cerinte putine, repetitive si memorie vizuala buna. Desi pentru noi toti cind vorbim de persoanele cu autism am fi tentati sa le consideram ca si minusuri sau dificultati majore in cadrul proiectului le vom transforma din disabilitate in abilitate. Vom desfasura activitati de de formare a tinerilor cu TSA cu ajutorul echipei de profesionisti, a voluntarilor (6 luni).Vom trece in urmatoarele 6 luni la activitatile de productie propriu –zise si activitati de valorificare a produselor. O oportunitate pentru noi de a valorifica produsele, de a mediatiza si de a informa comunitatea cu privire la activitatile proiectului va fi participarea cu un stand specific cu produsele realizate de noi (Gogosi, clatite, chec etc) in cadrul evenimentelor care se vor organiza in comunitate de tipul : Zilele Craiovei, Tirgul de Craciun, 1 Iunie, Crosul Copilariei organizat de noi, Semimaratonul Craiovei. Toate produsele vor fi preambalate si inscriptionate cu logoul specificat in regulamentul Bugetului participativ.
Integrarea într-un loc de muncă se poate face deci, cu efort sustinut nu numai din partea persoanelor cu autism ci si din partea profesioniștilor cu experientă în domeniul autismului, a mentorilor, a oamenilor din comunitate, a colegilor de munca, cu deschiderea angajatorilor –( care la rândul lor ar putea beneficia de informare și consiliere pentru a gestiona și a conduce angajatii cu autism) si de recunoaşterea faptului că persoanele cu tulburări din spectrul autismului prezintă nevoi specifice care sunt calitativ diferite de alte nevoi speciale şi necesită o înţelegere şi o abordre specifica pentru a le satisface.

Beneficiarii proiectului

20 beneficiari din care 5 copii si 15 adulti diagnosticati cu TSA . Toti beneficiarii au asociat diagnosticului de autism sever si diverse comorbiditati( Epilepsie, afectiuni neurologice,dislalie,discalculie,tulburare obsesiv compulsiva.
Cele 20 familii ale copiilor cu autism
Comunitatea craioveana

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

ANCAAR prin cei 20 parinti ,vor fi alaturi de echipa de proiect si de copii si tinerii cu autism,in toate activitatile pe care acestia le intreprind ,in cadrul proiectului si sprijinirea activa la implementarea proiectului ,alaturi de finantator

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile