Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

Amenajare Parc 1 Decembrie 1918

Respins

Parcul a fost reabilitat recent

Categorie
AMENAJARE DE SPAȚII VERZI ȘI LOCURI DE JOACĂ
Initiator
Bogdan Chirvăsuță
Durata estimata
6 luni
Buget estimat
44.300 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

Situat intr-o locatia ultracentrala, Parcul 1 Decembrie 1918 poate fi o adevarata oază de relaxare și de frumos pentru cetățenii Craiovei. Fiind localizat aproape de instituții importante cum ar fi Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Muzeul Olteniei și Biserica Madona Dudu beneficiază de trafic pietonal intens și vizibilitate crescută atât din partea pietonilor cât și a conducătorilor auto. În urma reamenajării parcului, cetațenii Craiovei pot vedea un rezultat palpabil al succesului proiectului de bugetare participativa, fiind foarte vizibil.
Ținând cont de faptul ca recent, țara noastra a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și de faptul că nu exista alte locații marcante în oraș care sa sărbătorească acest eveniment ca monument temporal dar și ca monument fizic, parcul 1 Decembrie 1918 este locul ideal ce poate să reaminteasca Craiovenilor de acest moment istoric.
Parcul 1 Decembrie 1918 are nevoie de o reamenajare din punct de vedere peisagistic. In primul rand sunt multe zone in care gazonul a fost calcat, sau este inexistent din cauza umbrei. Primavara anului 2020 ar fi momentul ideal pentru instalarea unui nou gazon pentru o suprafata de aproximativ 1500mp din parc. Aceasta investitie nu va depăși suma de 10000euro în condițiile în care poate fi montat cu ajutorul angajaților RAADPFL.
De asemenea, pentru ca gazonul sa se mentina verde pe tot parcursul anului ar trebui instalat un nou sistem de irigatie prin aspersie, cu tevi ingropate si automatizare computerizata a perioadelor de irigat. Costul total al acestei investitii: aproximativ 6300 euro.
Pentru a beneficia de un trafic pietonal fluidizat si care sa puna in valoarea parcul, aleile vor fi redesenate si vor fi pavate cu piatra cubica. Investitia totala pentru noile alei: aproximativ 11000 euro.
Numarul rondurilor de flori va fi crescut, pentru ca trecatorii sa se bucure de proximitate cu ele oriunde ar alege sa poposeasca pe una dintre bancile din parc. Se vor infiinta ronduri circulare de flori cu suprafete de 30-90 mp cu vor contine atat plante perene cat si anuale. Pentru a le pune in valoare si pentru a le proteja de dezvoltarea buruienilor rondurile de flori vor fi acoperite cu mulch din scoarță de cop tocată. Cost total pentru rondurile de flori 12000 euro.
Bancile din parc sunt in stare buna din punct de vedere structural si pot fi revopsite cu costuri minore. Acestea vor fi reasezate dupa repozitionarea aleilor.
In centrul parcului va fi pozitionata o fantana arteziana de mici dimensiuni cu forma circulara si diamentru de aproximativ 3 mentri. Aceasta va racori atmosfera in timpul verii si va produce un sunet placut pentru trecatori. Cost aproximativ: 5000 euro.
Monumentul din marmura existent in acest moment poate fi repozitionat intr-o alta zona a parcului, fiind un monument care nu impresioneaza prin nimic in acest moment.
Majoritatea copacilor din parc trebuie pastrați deoarece sunt deja de dimensiuni impresionante si au o valorea inestimabila pentru peisajul citadin al orasului nostru.
In conditiile in care bugetul ar permite, este recomandata si inlocuirea stâlpilor de iluminat. Cei existenti nu se potrivesc cu peisajul parcului.
N.B. Desenul si simularile atasate acest proiect sunt lucrari originale, create speciale pentru parcul 1 Decembrie 1918 de catre subsemnatul.

Beneficiarii proiectului

Cetățenii municipiului Craiova

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Deoarece sunt absolvent a Facultății de Horticultură din Craiova, mă pot implica pro bono în realizarea proiectului tehnic, identificarea furnizorilor pentru materiale, consultanță tehnică de specialitate și supravegherea executării lucrărilor de amenajare. Mentionez ca am experienta de specialitate ca inginer horticol de 10 ani.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile