Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

Evaluarea rezistentei structurale a cladirilor de invatamant din Municipiul Craiova – 620 VOTURI

Aprobat

Categorie
STRATEGIE/PLANIFICARE URBANĂ
Initiator
Alexandru-Robert Vladut
Durata estimata
24 luni
Buget estimat
33.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

Romania este o tara cu seismicitate ridicata, iar Municipiul Craiova este situat in arealul de expunere al zonei seismice Vrancea. Mullte dintre cladirile publice (gradinite, scoli, spitale, camine, sedii de institutii, etc.) au fost construite inainte de anul 1977, atunci cand codurile si legile de proiectare seismica erau slab dezvoltate in Romania. Ca urmare, cutremurul din 4 martie 1977 a produs in Craiova multe pagube si victime (din datele oficiale in judetul Dolj: cladiri avariate 171 de scoli, 83 de gradinite, 29 de licee, 40 internate, 3 teatre, 6 cinematografe, 134 biserici, etc. rezultand in total peste 812 vatamari grave si 41 de decese). La momentul actual, la peste 42 de ani de la acea calamitate nu se cunoaste starea structurilor de rezistenta a foarte multor cladiri de invatamant din Craiova.
La 11 septembrie 2019 a fost adoptata legea pentru completarea Ordonantei OG 20/1994 cu privire la expertizarea cladirilor de invatatmant construite inainte de 1978. Astfel toate cladirile de invatamant construite inainte de 1978 trebuie expertizate in perioada 2020-2024. Acest proiect va ajuta la identificarea si analizarea din punct de vedere al strcuturii si al vibratiilor ambientale a multora dintre cladirile de invatatmant din Municipiul Craiova.
Nevoia de estimare a structurilor de rezistenta la cladirile publice si in special de invatamant din Municipiul Craiova este legata de Strategia Nationala de reducere a riscului seismic. Rezultatele si concluziile acestui proiect pot face cuprinsul unui studiu de accesare a fondurilor Nationale/ Europene/de la Banca Mondiala pentru consolidarea cladirilor de invatamant (publice).

Alte beneficii ale proiectului:
- Se va realiza o estimare obiectiva a structurii de rezistenta a cladirilor publice, fara sa se faca incercari distructive si fara a ne baza pe impresii subiective ale evaluatorilor.
- In cadrul acestui proiect se va realiza si un studiu asupra hazardului seismic (analizand toate sursele seismice) in Municipiul Craiova (momentan exista doar pentru Municipiul Bucuresti si Municipiul Iasi).
- Craiova va deveni primul oras din Romania care isi evalueaza cladirile publice prin masuratori de vibratii ambientale.
- Acest proiect va face parte din Strategia Nationala de reducere a riscului seismic.
- Se pot evalua din punct de vedere al comportarii sub vibratii ambientale cladiri de patrimoniu, cladiri de locuinte colective si inclusiv lucrari de infrastructura (poduri, pasarele, etc.).
- Prin achizitionarea acestor instrumente Municipiul Craiova va arata avansul tehnologic pe care il detine si il folseste in interesul cetatenilor.
- In orice cladire publica in care se simt vibratii ambientale suparatoare, acestea se pot depista si se poate interveni in cunostiinta de cauza.
- Primaria Craiova poate sa vanda astfel de masuratori si altor institutii din judet sau din tara, sau agentilor privati, astfel recuperand costurile initiale ale proiectului.
- Acolo unde se vor gasi planurile initiale de structura a cladirilor de invatamant, se poate realiza o analiza complexa a vulnerabilitatii cladirilor (in urma unor analize dinamice neliniare). Concluziile se vor integra sub forma unor expertize tehnice efectuate de un expert tehnic autorizat care sa includa rezultatele obtinute din masuratori. Aceste expertize pot fi folosite de autoritati pentru stabilirea solutiilor de consolidare.
- Cu o analiza de vulnerabilitate care sa indice pierderile asteptate la un cutremur major, se pot depune proiecte pentru finantate de Banca Mondiala, care sustine reducerea riscului seismic in Romania si care a semnat deja contracte cu Municipiul Bucuresti.
- Obtinerea unei baze de date cu inregistrarile facute pe cladiri ne va ajuta foarte mult la estimarea rapida ale aceleasi cladiri dupa efectul unui cutremur important, astfel observand nedistructiv modificarile importante aparute la structura de rezistenta.

Valoarea adaugata a proiectului:
- Intr-o perioada in care experienta personala a corpului inginerec care a trait cutremurul din 1977 incepe sa dispara, se pune problema de a gasi metode moderne de evaluare si urmarire a comportarii seismice a cladirilor utilizand metode nedistructive. La nivel international, o metoda des intalnita consta in evaluarea caracteristicilor dinamice ale cladirii si mai ales in urmarirea modificarilor acestor caracteristici dinamice prin masuratori de vibratii ambientale.
- Prezentarea intr-o forma grafica, inter-activa a vibratiilor mediului inconjurator elevilor de liceu si/sau studentiilor ii poate ajuta pe acestia sa inteleaga mult mai bine partea de vibratii din manualele de fizica si sa ii indemne sa urmeze o cariera in domeniul tehnic.
- In conditiile in care atat automobilele cat si toate instalatiile sunt in general comandate in urma citirilor realizate de diferiti senzori, elementul cheie al oricarei constructii (structura) este evaluat de cele mai multe ori pe baza unor impresii subiective. Utilizarea unui echipament modern de masuratori de vibratii ne furnizeaza informatii precise, exacte, asupra starii de avariere a unei constructii fara a fi nevoiti sa decopertam tencuiala, sapele, etc. cu alte cuvinte prin masuratori nedistructive.

Beneficiarii proiectului

Toti locuitorii Municipiului Craiova.

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Sprijin la masurarea vibratiilor ambientale in cladirile de invatatmant.
Ajutor in identificarea si centralizarea cladirilor ce se vor analiza.
Sprijin in identificarea surselor seismice care actioneaza in amplasament.
Oferirea de studii si documentatii tehnice facute cu ajutorul masuratorilor de vibratii ambientale.
Oferirea de studii similare pentru masurarea vulnerabilitatii cladirilor.
Ajutor in cautarea proiectelor originale ale cladirilor.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile