Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

CENTRU DE TINERET CRAIOVA

Respins

Proiect eligibil după identificarea spațiului cu această destinație

Categorie
AMENAJARE SPAŢII PUBLICE
Initiator
ADINA NICOLETA ENACHE
Durata estimata
12 luni
Buget estimat
50.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

Proiectul CENTRUL DE TINERET I abordeaza o problema majora in Craiova, lipsa infrastructurii culturale si educationale de tineret intr-un oras cu 78.427 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, la care se adaugă 22.451 de studenți. Aceasta face ca tinerii din Craiova sa nu aiba posibilitatea de a se intalni si a coagula proiecte locale care sa genereze capital creative si cultural-educativ in orasul nostrum.
Este grav faptul ca suntem in aceasta privinta in urma altor orase care gazduiesc un numar mai mic de tineri precum: Baia Mare, Bacau, Timisoara, Arad, Tulcea iar tinerii din Craiova sunt nevoiti sa solicite sali si materiale pentru a-si derula intalnirile, sedintele, adunarile generale ale consiliilor elevilor, activitatile de planificare si educative-culturale altor insitutii ca de exemplu Casa de Cultura a Studentilor,DJST-ul sau spatii ale universitatilor, scoli sau licee , fiind la mila directorilor si depinzand de programul si disponibilitatea acestora.

Absenta unei cladiri renovata si amenajata destinata exclusiv activitatilor initiate si derulate de tineri, fie organizati in structure asociative sau nu, este un mare impedinment in calea cooperarii dintre acestia, a structurarii unui program permanent de implicare a tinerilor spre folosul intregii comunitati.

Solutia gasita de cele 40 de asociatii, reunite sub cadidatura Craiovei la titlul de CAPITALA TINERETULUI din ROMANIA, este amenajarea unui spatiu pus la dispozitie de primaria CRAIOVEI destinat activitatilor cultural educative pentru tinerii din Craiova.

Un astfel de spatiu amplu in care sa fie posibile derularea in paralel a mai multor activitati si in care sa se dezvolte industrii creative ar veni ca raspuns la dorinta unui numar foarte mare de tineri si ar genera o miscare de tineret autentica asa cum orasul nostrum merita si pentru care are un real potential.
Un hub in care tinerii sa-si exprime ideile, sa se cunoasca, sa-si manifeste preocuparile, sa-si puna in miscare solutiile la nevoile lor si ale comunitatii, in care sa lucreze impreuna la implementarea Strategiei de Tineret pe care au conturat-o cu ocazia cadidaturii Craiovei la titlul de CAPITALA TINERETULUI din ROMANIA, ar crea un nucleu de actiune, entuziasm si vitalitate, un centru in care toti tinerii sa se regaseaca, de unde sa-si ia energia si unde sa se poata exprima liber, creative, benefic dezvoltarii lor sociale, personale si profesionale. Mai mult, Strategia de Tineret, create in urma unei ample consultari a tinerilor din oras cuprinde dezideratul unui astfel de Centru care se incadreaza in primul dintre domeniile de interventie din Strategie si interesele tinerilor:
-Cultura si Educatie non-formala
-Sanatate, Sport si Recreere
-Infrastructură pentru tineri
-Participare si voluntariat
-Munca si antreprenoriat
-Incluziunea socială a tinerilor
-Dezvoltarea durabilă a comunității

Un asemenea CENTRU de TINERET, regasit deja de mai multi ani in alte orase, amenajat prin bugetul participativ ar aduce beneficii intregii comunitati, munca de voluntariat, creativitatea si spiritual antreprenorial al tinerilor ar fi vizibil, importanta lor la contruirea comunitatii locale ar fi de impact si promovata in randul intregii comunitati. Un numar mai mare de tineri isi va asuma un rol active in costruirea unui oras in care tinerii pot contribui, si contribuind pot creste. Un oras in care tinerii se pot aduna cu scopul de a invata, descoperi lucruri noi, a face greseli si invata din ele, un laborator de idei si actiune, un spatiu al lor in care sa poata crea si visa, pe care sa si-l gestioneze ca pe propria casa.

Aceasta cladire, identificata prin consultare cu si aflata in proprietate primariei va fi renovata prin bugetul participativ de catre PRIMARIA CRAIOVEI, necesitand a fi functionala din punct de vedere al accesului, inclusive pentru persoanele cu dizabilitati, instalatiei electrice, de incalzire si sanitare. Dupa punerea la dispozitie a cladirii cu titlu de utilizare asociatiei care-si asuma rolul de management al spatiului si activitatilor, aceasta nu va genera cheltuieli de funcţionare semnificative după implementare (întreţinere, plata unor drepturi de autor, etc.), ci va fi in sarcina asociatiilor care isi vor derula aici activitatile , inclusiv a Federatiei Tinerilor din Craiova si a Consiliului Consultativ pe probleme de Tineret sa le gestioneze prin atragere de fonduri interne si externe.

Coagularea tinerilor din Craiova este un process in plina desfasurare, Candidatura Craiovei la titlul de CAPITALA TINERETULUI din ROMANIA, sprijinita de Primaria Craiovei, a pus deja in miscare tinerii si se simte mai acut ca niciodata nevoia unui spatiu al tinerilor. Acest spatiu va fi un loc in care ne veti gasi muncind, creand si implicandu-ne in generarea de actiuni benefice tinerilor , in conturarea unui oras al tinerilor caci vrem si putem.

Beneficiarii proiectului

Beneficiarii acestui CENTRU DE TINERET vor fi in primul rand tinerii din Craiova cei 78.427 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani domiciliați pe raza municipiului Craiova, la care se adaugă 22.451 de studenți; beneficiarii indirecti vor fi cetatenii orasului care vor percepe CENTRUL ca o investitie necesara autentica, moderna si de impact pentru orasul lor.
CENTRUL va fi un spatiu in care tinerii de acum pot crea o cultura de tineret in orasul nostru, pot sa se simta parte din comunitatea de practica din care fac parte si pe care o pot influenta pozitiv prin actiunile lor. Cetatenii orasului nostru vor putea participa alaturi de tineri la activitatile create de acestia, un CENTRU in care este promovat voluntariatul de masa nu poate fi decat un plus valoara adus unui oras de amploarea Craiovei.

Beneficiarii directi, tinerii, nu numai ca vor putea folosi salile, dotarile, echipamentele CENTRULUI pentru activitatile initiate si derulate de ei dar vor primi sprijin profesionist din partea specialistilor CENTRULUI care vor asigura o permanenta activitate cultural-educativa si un flux continuu de evenimente de si pentru tineret. In CENTRU, tinerii si beneficiarii actiunilor de tineret, cetatenii orasului , vor gasi deschiderea si disponibilitate de care au atata nevie pentru a-si pune in practica potentialul creativ si pentru a-si aduce aportul la construirea societatii din care fac parte.

CENTRUL va avea persoane specializate in derularea de activitati creative, artistice si educative, formatori, instructor , colaboratori, o baza materiala ce va cuprinde carti, rechizite, echipamente sunet, proiectie, printare, consumabile si alte dotari necesare unui CENTRU modern.

Prin intermendiul acestui CENTRU nucleu, tinerii vor putea ajunge la beneficiarii indirecti, la alti cetateni de diverse varste si cu nevoi diferite, pe care-I vor putea implica in actiunile lor si –I vor ajuta, prin solidaritate si voluntariat, sa se simta la randul lor parte dintr-un oras active, tanar.

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Federatia Tinerilor din Craiova, care-si asuma propunerea de proiect in numele celor 40 de structuri asociative de tineret din Craiova, consolidate in urma candidaturii Craiovei la titlul de CAPITALA TINERETULUI din ROMANIA, se va implica activ in sprijinirea lucrarilor de amenajare, igienizare si dotare a CENTRULUI de TINERET prin coordonarea unui numar de 50 de voluntari internationali si 150 de voluntari locali pentru ca tinerii sunt capabili de lucruri inedite si creative.
In etapa de dupa finalizarea lucrarilor de amenajarea spatiului, cei 200 de voluntari, vor pune in practica, cu sprijinul comunitatii locale, a partenerilor din mediul public si privat atrasi in acest proiect de impact comunitar, initiativele cuprinse in Strategia de Tineret si Candidatura Craiovei la titlul de CAPITALA TINERETULUI din ROMANIA care a fost , din pacate, respinsa, dand viata primului program initiat si implementat exclusiv de tineri - conceptul UPTOYOUTH.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile