Proiecte realizate prin inițiativă cetățenească

Bariere verzi impotriva poluarii cu cenusa!

Aprobat

Categorie
AMENAJARE DE SPAȚII VERZI ȘI LOCURI DE JOACĂ
Initiator
Daniela Calendatu
Durata estimata
12 luni
Buget estimat
25.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook
Twitter

Descrierea proiectului

Din anii 60 Municipiul Craiova este poluat cu cenușa zburatoare produsa de CET Isalnita și mai nou de CET II Craiova.
Vântul ridică cenușa și face de cele mai multe ori atmosfera irespirabilă în Craiova și în comunele: Șimnicul de Sus, Ișalnița, Mischii și Ghercești. Respirăm particule de cenușă zi de zi! Poluarea devine vizibilă doar în zilele in care vântul animă atmosfera.
Numarul cetatenilor cu probleme respiratorii si alte afectiuni grave ( cenusa este radiactiva) este in crestere si ne situam pe un loc ”fruntas” la capitolul decese.
Efectele le conștientizăm mai mult sau mai putin, mai devreme sau mai târziu. Suferă oamenii, plantele, animalele, apa, solul. TOTUL! Cartiere intregi, sunt acoperite de norii de cenusa.

La inceputul lunii octombrie, un grup de initiativa format din cetateni ai Craiovei dar si din Simnic au decis sa se implice in campania -Stop Poluarii cu cenusa!
Mai exact am promovat activitati de implicare a cetatenilor, de constientizare a pericolului pe care il reprezinta poluarea cu cenusa si ceea ce este foarte important sa identificam si realizam alaturi autoritatile locale, bariere vegetale. Prima bariera verde a fost plantata in apropierea gropii de cenusa CET II.
Dorim extinderea actiunii de data aceasta cu implicarea unui numar cat mai mare de actori ai cetatii.
Ce ne propunem:
1.Sa realizam un grup de lucru- cetateni, reprezentanti ai APL, APMediului, Facultatea de Agronomie, RADPFL, CET II, ONG-uri, alti actori cu experienta si competenta pe acest domeniu care va coordona intreaga campanie de plantare
2. Identificarea zonelor/ terenurilor din municipiul Craiova pe care se pot planta aceste bariere verzi
3. Identificarea solutiilor optime pentru realizarea acestor bariere( specii, perioada de plantare, achizitie echipamente, etc)
4. Promovarea actiunii in mass media / social media si constientizarea cetatenilor de importanta implicarii in actiuni comunitare-
5. Organizarea actiunilor de plantare
6. Realizarea plantarii
7. Realizarea unui parteneriat cu Primaria Simnic pentru extinderea actiunii si plantarea unei bariere verzi in jurul gropii de cenusa

Beneficiarii proiectului

Cresterea nivelului calitatii aerului, implicit cresterea calitatii vietii in oras si adaptarea politicilor publice la nevoile cetateanului se vor regasit la nivelul beneficiarilor directi dar si la cel al beneficiarilor indirecti.
Beneficiari directi ai acestei actiuni vor fi toti cetatenii municipiului Craiova (269.506 conform recensamantului din 2011). Realizarea barierelor verzi va contribui in timp la reducerea poluarii cu cenusa.
-cresterea rolui cetateanului de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunitatii si dezvoltarea leadership-ului
Beneficiari indirecti- APL si alti factori decizionali pe sectorul protectiei mediului, prin stabilirea unor mecanisme participative si consultative cu cetatenii municipiului Craiova
- mass media locala- cresterea gradului de implicare in promovarea si rezolvarea problemelor comunitatii locale
- CET II- implicare in actiuni de responsabilizare sociala si reducere a poluarii cu cenusa zburatoare, cauza a unor amenzi consistente pentru acest agent economic
- Institutii de sanatate- in timp numarul de imbolnaviri datorate poluarii vor scadea- deci bugetul acestor institutii nu va mai fi grevat masiv de cheltuieli pentru acest tip de afectiuni stiut fiind ca este mai usor sa previi decat sa tratezi

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

- Ca cetatean, am depus aceasta aplicatie in numele grupului de initiativa care a realizat prima bariera de salcami in apropierea gropii de cenusa de la CET II.
Membrii grupului de initiativa se vor implica pe intreaga perioada de desfasurare a proiectului: realizarea grupului de lucru, identificarea terenurilor, promovarea actiunii in mass media si social media, realizarea echipelor de lucru , plantare.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile